Roffes Blandfärsbiffar

Det här receptet kom till en dag när jag kom att tänka på mammas blandfärsbiffar. I den vevan kom jag även att tänka på vad som hände 1976 på Kungsgatan i Stockholm samt den massiva kampanj som McDonalds troligen var upphovet till. 1976 öppnades nämligen den första McDonalds-restaurangen i Sverige.

Äkta nötkött! Hört det förut? Som om det skulle vara nåt fint och gott.

Roffes Blandfärsbiffar kallas även för “Protesten mot McDonalds”!

Nu i efterhand är det rätt tydligt att det var frågan om vinstmaximering och inget annat. Donken kunde ju inte utestänga den stora grupp kunder som av religiösa orsaker inte kan äta fläsk. Så familjen Svensson lurades att tro att hamburgare baserat på rent nötkött skulle var godare och nyttigare.

VILKEN JÄVLA LÖGN!

Skulle morsans blandfärsbiffar vara mindre goda än Donkens? Jag va helt enkelt tvungen att på egen hand undersöka saken och här har ni resultatet.

Totalt 6-8 biffar brukar det bli

 • 400 g blandfärs 50/50 (Gris och kossa (nötkött))
 • 1 hel gul lök
 • 1 ägg
 • Lite vatten. En halv deciliter, inte mer!
 • Grovmalen svartpeppar
 • Salt.
 • En halv buljongtärning (Nöt eller grönsaks av märket knorr)
  Den andra halvan brukar jag använda till min gräddsås
 • Herbamare
 • Flytande stekmargarin av någon sort.

Häll upp blandfärsen i en bunke, helst i en gammaldags rostfri. En sån som din mamma, mormor eller farmor hade. Ta fram en kraftig träslev som du ska bearbeta färsen med (Bra styrketräning). Fuska inte med nån jävla maskin! Jobba, Jobba!

Riv hela löken med ett rivjärn på den grövsta delen av rivjärnet. Använd en annan bunke när du gör det!

I med ägget (Inte skalen), vattnet, Svartpeppar, salt samt smula ner buljongtärningen i denna lökbunke.
OBS! inte köttfärsbunken… än!

Rör nu runt “lökblandningen” tills du ser att buljongtärningen lösts upp. Därefter häller du i smeten över blandfärsen. Du märkte väl att du inte ännu skulle tillsätta Herbamaren! Den kommer sist nämligen.

Bearbeta nu färsen tills den ser färdigblandad ut. Därefter hettar du upp en stekpanna, tillsätter lite flytande margarin samt provsteker en tunn blandfärsbiff som du sedan provsmakar.

När du sedan gör det som ska bli dina goda blandfärsbiffar så smaksätter du enkelt med att strö Herbamare över biffen innan du steker den. Det räcker med ena sidan.

Serveras  med stekt lök, kokt potatis och Roffes Gräddsås om du så vill. Biffarna är så saftiga och goda så oftast utelämnar jag såsen.

Ett  alternativt sätt är att istället för såsen och den stekta löken så serverar du biffarna tillsammans med Ajvar och gräddfil samt kokt potatis eller kokt ris.

Lägg märke till det viktigaste!

Det behövs inget ströbröd till blandfärsbiffar. Nötfärsbiffar blir nämligen stenhårda utan tillsatt ströbröd i mängder. Torra och tråkiga blir dom dessutom. Morsan hon kunde göra blandfärsbiffar hon. Det fina med receptet är att du kan göra köttbullar istället för biffar om du vill. Testa även att byta ut svartpeppar mot kryddpeppar. Gott de me!

Tugga långsamt och njut
Roffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s