Knäckebröd ska vara knaprigt!

Det finns, enligt min mening, inget värre än hård bröd som blivit segt på grund av felaktig lagring. Knäckebrödet har alltså dragit åt sig fukt och blivit segt och smakar i och med detta gammalt.

Den vanligaste åtgärden, speciellt bland hästägare, är att ge hästarna detta sega gamla bröd. Djurplågeri! Ska hästarna ha knäckebröd så ska det vara färskt, knaprigt och i och med detta, gott. Så här gör du!

Knäckebrödsbastu!

WP_20150728_003

  1. Sätt ugnen på 100 grader och lägg in knäckebrödet. Låt brödkakorna ligga lite isär/omlott samt med stängd lucka i 20-30 minuter.
  2. Slå av ugnen och låt brödet ligga kvar medans ugnen och brödet svalnar.
  3. Klart!
  4. Ät och tig!

Lagring

Skaffa dig en brödburk, gärna från Leksands Knäckebröd som har dessa i vackra plåtburkar. När du kommer till Dalarna så kanske du hittar vackert snidade brödskrin i trä som någon händig mas eller kulla har tillverkat.

WP_20150728_004

Som du ser av bilden så kan man ha olika sorter i samma skrin om man så vill. Eftersom det är torrt, hårt bröd så tar de inte smak av varandra och det är trevligt att bjuda sina gäster på olika sorter.

Själv gillar jag just nu, Vikabröd, Pyramidbröd, Fäbodknäcke, Leksands extra brungräddade, Havreknäcke med flera… De flesta naturligtvis från Leksands.

WP_20150708_001

Har du förresten smakat på Skedvi Bröd? Görgott! Smakar precis lika bra som Vikabröd men är ett hantverk till skillnad mot Vikabröd. Det är ju samma recept, juh! Finns att köpa i Stora Skedvi och på en del butiker i Dalarna, exempelvis ICA i Falun, mitt emot systemet!

Hur öppnar du ett knäckebrödspaket om du inte har ett knäckebrödsskrin?

  1. Vänder på paketet och sliter upp flikarna som tidigare vikits ihop på bageriet?
  2. Sticker in en kniv mellan första och andra brödet med den vackra bilden upp samt skär försiktigt upp ca 75 % runt om så att du på så vis senare kan se vilken sort du har samt att du på så vis bättre skyddar brödet från fukt när du inget brödskrin har. Den vackra bilden fungerar då som ett lock!

Rätt svar: TVÅ! Har du inte fattat vad du just har läst, pucko!

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s