Kokt Torsk (vit fisk)

Hur man kokar torsk är en sanning med modifikation då torsk inte får kokas! Den ska bara sjuda! Följande recept och tips handlar om djupfryst torskrygg som finns i frysdisken på i princip alla matvaruaffärer. Men det går lika bra med färsk torsk!

 • Djupfryst Torskrygg (3-4 bitar, beror på fabrikat)
 • Vatten (Hur mycket beror på din Traktörpanna)
 • 3 matskedar salt
 • 1 Fiskbuljong (Knorr)
 • Krossad Svartpeppar
 • 4 Lagerblad
 • Kokt skalad potatis om det inte är färskpotatis förstås. Då ska den naturligtvis bara vara skrubbad
 • Djupfrysta ärter
 • Winborgs rivna pepparrot på tub eller färsk pepparrot som du river själv
 • Några goda öl till maten
 • Bregott till följande…
 • Vikabröd till maten. Ett måste till varje fiskrätt. Finns i varje välsorterad butik.

torsk-2Den frysta torsken brukar jag snabbt tina i diskhon badande i varmt vatten från kran. Fisken är ju inplastad så det är riskfritt. Jag har inte märkt någon skillnad i smak eller konsistens om man tinar fisken långsammare. Det jag inte rekommenderar är att tina i mikron. Det är för svårt att få till rätt tid i mikron vilket medför att risken för att den börjar tillagas/koka är stor.

Ta fram en så kallad ”traktörpanna”, stor som en stekpanna men med raka kanter/väggar. Du behöver inte locket eftersom det handlar om råkoll!
Du måste noga bevaka att fisken inte kokas. Anledningen är att den är klar nästan när man tycker att den inte är färdig. Det är det som är hemligheten med en vällagad vit fisk.

Först gör du i ordning spat eller vattnet/buljongen/vätskan som fisken sakta skall tillagas i. Gör så här!

 • Fyll traktörpannan med vatten så att du antar att mängden vatten kommer att täcka fisken när du lägger i den. Det får med andra ord inte vara för lite vatten. Hellre mer än för lite!
 • Minst tre matskedar salt! Jo, jag sa jag minst tre matskedar salt, inte mindre snarare mer! Min erfarenhet är att mindre mängd salt inte kommer in i fisken vilket betyder att man senare måste använda bordssaltet.
 • En fiskbuljong från Knorr. Att jag skriver Knorr beror på att du då förstår mängden. Klart att du kan använda en annan fiskbuljong om du vill.
 • Grovmalen svartpeppar i lagom mängd. Jag gillar inte hela pepparkorn helt enkelt när man väl sitter och äter. Grovmalet går lika bra.
 • 4 lagerblad

Den här lagen kokar du helt enkelt upp. Låt den sedan svalna samt sänk plattan till en nivå då lagen bara sjuder och inte kokar. Det här är görviktigt! Saltet ska ha smält innan du går vidare. Smakar troligtvis som Döda havet i Israel…

Ta ur fisken ur plastförpackningen om du inte redan gjort det. Den ska vara tinad! Lägg i fisken i den sjudande lagen. Lämna inte spisen och stirra stint på fisken i traktörpannan. Ignorera allt, även telefonsignaler, Facebook-pip, Mess-pip, brandlarm och annat störande. Den äkta hälften samt barn ska under denna process hålla käften!

Den kokta potatisen bör redan vara klar att servera. Absolut ingen annan typ av tillagad potatis. Kokt potatis ska det vara dessutom skalad innan du kokade den. Kokt skalpotatis är äckligt sen får nyttighetsexperterna säga va fan de vill, exempelvis dagispersonal, eller hur Hanne Bustgaard?

Något som du även bör ha klart är gröna ärter. Djupfrysta som du täcker med kallt vatten enbart. Inget salt eller några kryddor! Kör i mikron i 2 minuter på högsta effekt samt sila sedan bort vattnet! Jag lovar, ärterna blir görgoda på denna enkla tillagning

En syssla som kan kombineras med stirrande är att smälta smör i en liten kastrull. Kallas på fint restaurangspråk för skirat smör. Själv säger jag smält smör! Obs! INTE MARGARIN! Jag sa smör från ett smörpaket och inget annat. Jag antar att du är läskunnig…

Precis när du är tveksam till om fisken egentligen är färdig så tar du försiktigt ur den ur traktörpannan med en hålslev samt serverar den direkt på var och ens egen tallrik. Den är klar och faller enkelt isär i goda vackra skivor på tallriken när man petar på den med en gaffel. Vitsen med vit fisk är att den ofta tillagas för länge vilket är helt uppåt väggarna.

Serveras med den kokta potatisen, det smälta smöret, de härliga ärterna samt sist men inte minst Winborgs Pepparrot som finns på tub. Svar ja, du kan om du vill riva färsk pepparrot men Winborgs gör god riven pepparrot så jag har slutat riva färsk sådan. Det är ingen skillnad enligt min mening.

Vikabröd med Bregott!

Ät och tig!

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s