Tomatpuré eller tomatpuré…

Följande tips fick vi för länge sedan av en Libanesisk granne i Märsta. Ett tips som jag sedan dess följt till punkt och pricka utom i nödfall då jag glömt att fylla på förrådet.

I våra butiker i Sverige kan man köpa tomatpuré på tub eller glasburk till höga priser vilket egentligen är rätt dumt när det finns bättre alternativ. Dessutom har vår användning av detta goda tillbehör, tomatpuré alltså, i samband med matlagning ökat. Så handlarna ligger en aning efter behovet från oss kunder.

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_tomat_pusre_800g_3Jag köper numera alltid 800 gram tomatpuré på plåtburk eller konservburk om du så vill. Jag tror mig veta att sorten kommer från Ungern. Den är inte bara god utan har även en redande egenskap som är tydligast när jag gör min köttfärssås. Innan jag tillför denna goda tomatpuré så är såsen i det närmaste vattnig i konsistensen och blir såsig efter ca två matskedar av denna tomatpuré.

Det våra libanesiska grannar lärde oss va att när man öppnat burken och slevat upp för första gången så slevar man över resten i burken i en fryspåse (3 liters), plattar till den till ca 1 centimeters platt sak som man sedan fryser in! Lägg den färska mjuka tomatpurépåsen på en plastskärbräda innan du lägger in den i frysen. På så vis blir den i fortsättningen hanterbar!

Du bryter helt enkelt av de två frysta matskedarna tomatpuré och hivar ner i den kokande maten typ köttfärssås.

Var får man nu tag i denna i matlagningssammanhang läckra tomatpurén. Kanske får du tag på den via nätet via «Hallands Food». Annars kan du besöka Iskanders, eller Valsta Livs som det egentligen heter numera, en trappa ner i Valsta Centrum. Där finns även fler sorter att välja på. Iskanders är ett himmelrike av utländska läckerheter.

En annan importör är Thai Fong i Märsta som finns i norra industriområdet i det som även kallas Arlanda stad. Alltså du kör in vid rödljusen vid OKQ8. Thai Fong har en butik i anslutning till sitt jättelager. Om burkarna är slut i butiken så säg till så hämtar de fram mer. Passa på att köpa deras ris och annat asiatisk när du ändå är där.

Roffe
@rigit

En reaktion till “Tomatpuré eller tomatpuré…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s