Vinägersås eller “Sauce Vinaigrette”

Den här “Vinägrettsåsen” hittade vi med anledning av att Irene snabbt skulle sno ihop en potatissallad till Hagens Byfest härom sistens. Till den grillade jag några starka korvar från Siljans Chark som går under namnet “Jägargrill”. Jäklar va gott det blev!

Först tillverkar du själva såsen som räcker till fyra portioner potatissallad

  • Fem matskedar olja. Oliv- eller rapsolja. Själv kör jag med olivolja
  • En matsked vinäger
  • Lite salt
  • Lite senap, fransk eller vanlig svensk senap går bra

Vispa samman till en sås och smaka av. Enligt Anna Bergenström så får vi i Sverige salladssåser som är på tok för vinägerstarka. Man ska vara en snåljåp med vinägern och en slösare med oljan säger ett gammalt franskt talesätt. Tänk bara på den jäkla vitkålssalladen som serveras på alla Pizzaställen. Inte gott!

Den här såsen kan du med fördel hälla på finfördelad vitkål och därmed tacka nej till plastbyttan med pizzahakets variant eftersom du har en godare hemma. Alltså då du köper hem pizza. Lite fräckt att ta med egen så kallad pizzasallad hemifrån, eller hur?

Ovanstående är själva basen i en vinägersås, vilken man sedan kan smaksätta på olika sätt, exempelvis till kokt potatis.

image

  • Skala samt skär potatisen i ca halv centimeters skivor. Räkna med 2 större potatisar per portion, alltså 8-9 stycken. Koka upp potatisen med lite salt medan du tillverkar såsen enligt ovan plus följande
  • Skär en purjolök i strimlor och finfördela den. Lägg genast i purjolöken i vinägrettsåsen så att den dels tar upp smaken från såsen plus att den hinner mjukna något.
  • Tillsätt lite kapris i lagom mängd

imageNär potatisen är färdigkokt så häller du på vinägrettsåsblandningen och blandar försiktigt runt potatisen så att all potatis blir såsig. Vem har sagt att potatissallad ska vara kall? Den här potatissalladen är lika god varm som kall.

Klar att serveras till exempelvis kryddiga korvar från Siljans Chark!

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s