Irenes pannkakor (uppdaterad)

WP_20150623_001

Detta recept ger 4 pannkakor, alltså lagom till en person. Är ni fler vid bordet så är det bara att ta fram “räknestickan”…

  • 1 dl Vetemjöl (struken). Men du kan byta ut vetemjöl mot Finax basmjöl eller Semper Fin Mix om du är glutenallergiker.
  • 2 dl Mjölk (Mellanmjölk kör jag med, dessutom laktosfri)
  • 1 ägg
  • lite salt
  • Flytande Smör och Rapsolja till gräddningen

Vispa ihop mjölet, mjölken, ägget samt lite salt så att smeten blir klimpfri.

Hetta upp en stekpanna samt grädda den första pannkakan. Sänk värmen medan denna gräddas. Vi har en gammal spis där de gamla plattorna har lägen från 1 – 6. Vid start kör jag alltså på sexan för att sedan bara grädda på fyran.

Du når “min” rekommenderade temperatur när du inte får något stekos i köket. Ofta gräddar okunniga pannkaksgräddare på för hög värme vilket inte ger goda pannkakor plus att köket måste vädras ut eftersom dimman ligger lika tät som i London trots att spisfläkten går för fullt.

En viktig detalj är att låta baksidan av pannkakan få sin tid! Du gör rätt om pannkakan behåller sin runda form i luften på stekspaden när du flyttar den från stekpannan till en tallrik. Om du gräddat för kort tid på baksidan så viker pannkakan ner sig runt stekspaden. Pannkakan ska vara lite frasig samt helst serveras direkt till den som ska äta den. Därför äter jag mina goda professionellt gräddade pannkakor vid spisen när jag gräddar.

Det där med baksidan lärde jag mig av min kära moster från Sågmyra i Dalarna. Hon kunde grädda pannkakor hon! Dessutom på svag värme!

Servera gärna med vispad grädde, sylt, färska jordgubbar och eller vaniljglass. Bara lite strösocker är heller inte dumt!

Ät och Tig!

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s