Vika Bröd eller Skedvi Bröd?

Det beror på vad du vill ha! De båda knäckebröna är samma recept. Det som skiljer dem åt är att Skedvi Bröd gräddas för hand och Vika Bröd gräddas industriellt.

 

Det blev en hel del palaver när nya ägaren till Vika Bröd la ner bageriet i Stora Skedvi. Leksands Bröd kanske betedde sig en aning klumpigt och det blev ett ramaskri långt utanför Dalarnas gränser. I den vevan skapades Skedvi Bröd antagligen med Leksands goda minne vad vet jag? I vilket fall så fick Skedvi Bröd hjälp av Benny Andersson i det massmediala drev som Leksands drabbades av.

Än idag finns inte Vika Bröd i Leksands sortiment på nätet utan har en egen hemsida. Man kan ju undra varför…

Men det var inte det jag ville fördjupa mig i.

Jag vill här berätta vilket av dessa två brödsorter som jag tycker är godast! Detta efter att jag köpt Skedvi Bröd på plats i Stora Skedvi ett antal gånger plus att jag som vanligt även har Vika Bröd hemma.

Skedvi Bröd

Problemet med Skedvi Bröd är kvaliteten! Du kan som jag råka ut för att få hem paket med brödkakor som bara duger till prydnad.

Det hände mig senast med mina två paket, ett gult och ett blått. Gult för normalgräddat och blått för extra brundgräddat. Båda paketen visade sig innehålla dåligt knäckebröd. Ordentligt buckliga och ojämna, varje grop, eller vad det heter, hade hål rätt igenom vilket medförde att smöret åkte rätt igenom.

Båda paketen var ”Extra brundgräddade” vilket medförde att varje tugga va en fara för mina plomber. Så Skedvi Bröd åkte upp i taket som prydnad. Vi låtsas numera att det är vårt hemgjorda knäckebröd.

Vika Bröd

Hur är det då med Vika Bröd från Leksands Bröd i Häradsbyggden söder om Leksand?

Jotack! Skitgott som vanligt! Jämna brödkakor vilket medför att det är fler brödkakor i Leksands Vika Bröd-paket än i Skedvi Bröds motsvarande paket.

Jämnt gräddade och som sagt hur gott som helst.

Slutsats

Jag är av den bestämda åsikten att Leksands drabbats av ett så kallat drev av värsta sort.

Det Leksands har gjort är att förädla ett klassiskt bröd till det bästa knäckebröd som finns på marknaden idag. Det finns inget godare knäckebröd helt enkelt. Att de la ner den handgräddade varianten i Stora Skedvi var rätt. Anledningen är att det bröd som tillverkas i Stora Skedvi har fått sitt rätta namn plus att det har blivit ett pittoreskt inslag som inte är fel.

Lycka till Skedvi Bröd och Benny Andersson, men jag återgår till att spisa Vika Bröd
från Leksands!

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s