Fläskytterfile 2 plus 2

Att grilla en hel fläskytterfile på två är väl inga problem! Såhär gör man för att äta gott två kvällar i rad fast på två olika sätt med samma ingredienser.

Liten ”husvagnsweber” passar bra för två personer med 2 IKEA-pallar som grillbänk

Först gör man en god marinad samt skivar upp en fläskytterfile i ca 1,5cm breda skivor samt lägger i allt i marinaden några timmar före grillningen. Det normala är att detta räcker gott och väl till fyra middagsgäster, men hur gör man när man bara är två och det inte passar att grilla dan därpå på grund av regn och blåsigt väder? Då lagar man till allt för fyra personer på en och samma gång.

Teresias krossade potatis

Till att börja med så kokar man mjölig potatis typ King Edward för fyra personer. När de är klara, efter att man testat med en sticka samt konstaterat att de är klara, så flyttar man över potatisarna som kokats med skalen på i en ugnsfast form. Detta förutsätter naturligtvis att potatisen från början tvättats ordentligt ren.

Skär sedan två snitt i kors på varje potatis på samma sätt som när man ska förbereda bakad potatis för exempelvis skagenröra. Men det är som sagt var en annan maträtt. Kläm nu till potatisarna så att skalen blir som utåtstående vingar så att innandömet i potatisarna kommer fram lite grann.

Lägg dessa potatisar i en ugnsfast form samt häll lite olja över dem. Olivolja eller rapsolja går lika bra. Strö sedan flingsalt över potatisen. Ställ sedan in potatisen i ugnen, förvärmd till 250 grader. Låt potatisen få färg samt lite brända kanter.

Jag lovar! Det blir jättegott, speciellt till nått man grillar.

Grilla fläskytterfilé

Nåväl! Hur man grillar några marinerade skivor fläskytterfilé är ju rätt individuellt plus om man har kolgrill eller gasolgrill. Så det får bli på det sätt som passar dig.

Dagen efter!

Men det var ju dagen inlägget skulle handla om. Alltså hur man får till ytterligare en maträtt på samma delar.

Detta förutsätter alltså att ni konsumerat hälften av det tillagade dagen innan samt sparat undan potatisen och det grillade köttet i kylskåpet.

Potatisen är det inget dramatiskt med. På med ugnen och värm upp igen. Bättra på lite med grilläget i ugnen mot slutet.

Gör en gräddsås, även kallad ”brunsås” baserat på en buljongtärning i lite vatten, Creme Fraiche och vispgrädde samt soya plus salt och peppar. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen!

Lägg därefter i köttbitarna direkt i såsen som du fortfarande har kvar i kastrullen och värm köttbitarna sakta med såsen som värmekälla.

Anledningen till den här metoden beror på att köttet har kvar lite godis runt om som är svåra att värma så att köttet inte blir torrt (ugnsmetoden) eller steks (brända delar från köttsaft och marinad från gårdagen). Genom att sakta värma i en nygjord gräddsås så kryddas såsen av det som blev kvar på köttet från gårdagen plus att såsen medför att köttet inte blir torrt och tråkigt att äta.

Vad du sedan serverar till kött och potatis är en annan historia…

Jovisst ja! Ett gott rödvin passar perfekt att först dela en halvflaska så att man har kvar halva till nästa dag. Till detta kylskåpskallt vatten för du släcker väl inte törsten med rödvin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s