Rårivet till maten

Naturligtvis ska det vara produkter från växtriket till maten men det kan vara lite svårt att variera sig. Det är inte alltid som djupfrysta ärter från Findus är godast.

Morötter och äpplen

  • Ett par morötter som vi river på det minsta ”rivet” på vårt rivjärn. Alltså baksidan av järnet på bilden.
  • Ett skalat äpple som vi kärnat ur. Äpplet river vi på det grövsta som syns på bilden.
  • Blanda samman samt häll på lite apelsinjuice och rör om.

Det är viktigt att riva morötterna på det finaste rivet så att morötterna blir saftiga. Oftast får man rivna morötter på lunchrestauranger som rivs på för grovt järn och då blir tråkiga rivna morötter.

Den här rårivna rätten blir så god att den hos oss oftast blir en nyttig efterrätt.

Rödbetor

Senast vi handlade grönsaker hos vår lokala bondgård här i Bjursås så gjorde Irene en stor smaskig grönsakstallrik där hon rivit en nyinköpt rå rödbeta på den finaste delen av rivjärnet.

Resultatet blev enligt mina smaklökar en ny upplevelse. Hur gott som helst. Rårivna rödbetor har blivit min nya favorit. Det slår till och med morötter med äpple och apelsinjuice som fanns på samma tallrik tillsammans med en hel del annat ”grönt” och ”rött”.

Jag kom att tänka på matbespisningen från barndomens tid i skolan som helt förstörde min smak för just rödbetor. Maträtten som jag hatade var kalvsylta med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Idag är rödbetor, även inlagda, en favorit, speciellt om jag får skära den i mindre tärningar och blanda dem med kapris. Ett måste tillsammans med stuvad potatis och hårdstekt isterband.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s