Isterband med stuvad potatis!

En av mina absoluta favoriter är isterband med stuvad potatis.

Tyvärr är det bara en gång som jag fått denna maträtt rätt tillagad på restaurang. För det mesta är det en sorgligt historia där isterband tillagas i ugn eller microvågsugn och serveras med något som de vågar påstå är stuvad potatis.

Så vill man äta denna goda maträtt så får man tillaga den själv.

För det första gäller det att hitta en producent som kan tillverka ett riktigt gott isterband. Tyvärr kan man inte åka till Småland varje gång och leta reda på någon lokal charkuterist. Men Stockholmsföretaget Gudruns gör goda isterband!

Isterband ska stekas hårt!

Isterband ska stekas och stekas hårt! För att bättra på stekningen så delar jag korvarna mitt itu. Att de på så sätt går sönder i stekpannan gör absolut ingenting! Om jag helsteker korvarna så ser jag till att det går sönder. Det hårt stekta inuti korven blir då härligt bränt och smakar gudomligt.

Så min tallrik ser alltid ut som på bilden. Alltså massakrerad korv!

Just idag köpte jag ett tvåpack på Coopen i Bjursås och då är det lika bra att steka upp båda två samt mumsa i sig. Det blir ofta så, då en av oss härhemma inte tål gluten. Isterband är nämligen fullproppad med gluten.

Stuvad potatis

Hur min stuvade potatis är, kan ni bara tänka er. En portion är således

  • 3 lagom stora potatisar som jag råskalar och skär i jämna tärningar. Dessa kokar jag en kort stund i lite saltat vatten.
  • En liten gul lök som jag skalat, finhackat och fräser upp i stekpannan
  • En skvätt mjölk
  • En matsked Creme Fraiche
  • En halv matsked maizena strö
  • Lite fryst finhackad dill
    (vilket jag glömde just idag)
  • Avsmakas med salt, svartpeppar och lite citrus grillkrydda

Jag låter sedan potatisen med alla ingredienser sakta koka färdigt.

Därmed sagt att jag i princip enbart förkokar potatisen i vatten samt häller av allt vatten innan jag tillför allt annat

Enkel rödbetssallad

Några skivor rödbetor från burken med konserverade skivade rödbetor, som jag skär i små tärningar. Dessa blandar jag i en liten skål med ungefär lika delar konserverad kapris.

Dryck? Jag föredrar ett glas kall mjölk men det går lika bra med en kall öl, kallt vatten eller vad man nu känner för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s